Sari la conținut

„CUM SĂ SPUN NU?”

Cred cu tărie că VOCEA NOASTRĂ CONTEAZĂ și ne-o facem auzită în orice situație, cu fiecare alegere de zi cu zi. Cel mai mult am auzit, de la oamenii care vin în cabinet, că au nevoie să își facă vocea auzită prin a învăța să spună NU. Și, pentru că nevoia a apărut și apare atât de des, m-am gândit să dau naștere acestui atelier în grup terapeutic cu tema ”Cum să spun NU? ”, care vreau să fie o sub-temă din cadrul proiectului-umbrelă ”VOCEA MEA CONTEAZĂ”.

„Nu vreau să fac asta!”, ”Nu vreau să merg acolo!”, ”Nu vreau să particip la x eveniment!”, ”Nu vreau/nu mai vreau să fiu tratat/tratată într-un mod nepotrivit!”, ”Nu îmi place!”, ”Nu pot să fac asta!”, ”Nu pot să fac asta în acest fel!”, ”Nu mai vreau să fiu în această relație!” sunt diferite formulări pentru a spune NU, care ating două nevoi profund necesare: aceea de siguranță și securitate personală, precum și cea de conectare și apropiere de ceilalți, pe care le întărim și prin setarea de LIMITE și GRANIȚE personale.

Avem nevoie de limite și granițe personale pentru a reuși să:
– ne depărtăm/să ieșim dintr-un mediu abuziv, neplăcut ori nepotrivit sistemului nostru de valori
– încheiem o relație nepotrivită
– să oprim comportamentul cuiva atunci când intră cu ”bocancii” în viața noastră, forțându-ne să spunem lucruri pe care nu vrem să le spunem despre noi sau dorind să afle lucruri pe care nu vrem să le știe
– să oprim o persoană care își dă cu părerea despre noi, despre cine suntem și ce facem, având o atitudine de judecată față de noi sau care ne ia în derâdere
– să spunem Nu cuiva care ne cere, iar și iar, să facem lucruri pentru el/ea sau în locul lui/ei.
– a ne face vocea auzită;
– a ne recăpăta puterea interioară

De regulă, ne confruntăm cu dificultatea de a spune NU atunci când granițele dintre sine și ceilalți sunt unele permisive, poate mult prea deschise, lucru care permite intruziunea celor din jur. Ele își pot avea sursa în experiențe sau evenimente dificile din viață: diverse forme de abuz (emoțional, fizic, sexual) care conduc la disociere, la deconectarea de sine, de propriul corp, de propriile senzații, emoții, nevoi. Cel mai frecvent, această lipsă a limitelor și granițelor este mai evidentă la acele persoane care doresc mereu să facă pe plac altora, care se responsabilizează pentru ceilalți sau își asumă sarcini de lucru în locul lor, care intră din rol de sacrificiu, ajungând să se simtă epuizați că fac prea mult pentru ceilalți.

Așa că te invit în această frumoasă, dar și provocatoare călătorie de 4 ore, alături de oameni care își doresc același lucru ca și tine:
– să se simtă mai bine cu ei înșiși atunci când spun NU;
– să înțeleagă de unde ”vine” această dificultate de a spune NU și în relație cu cine, din trecutul său, a dezvoltat acest mecanism;
– să spună NU fără vinovăție;
– să înțeleagă că VOCEA LOR CONTEAZĂ
– să accepte că limitele și granițele sunt absolut firești, necesare și sănătoase, având un rol protector;
– să intre mai mult în contact cu senzațiile, emoțiile și nevoile lor;
– să fie mai congruenți cu ei înșiși.
Cine sunt eu în rolul meu profesional?
Sunt psiholog și consilier psihologic autonom, cu formare în Psihoterapie Experiențială Unificatoare, specialitatea ”Evaluarea, consilierea și psihoterapia Copilului, Adultului, Cuplului și Familiei” și am o experiență de peste 7 ani în asistarea și consilierea psihologică a copiilor, adolescenților și adulților în diferite instituții (grădinițe, școli, asociații), precum și în practică privată.
Iubesc mult oamenii și nu încetez să fiu recunoscătoare pentru darul acestei profesii, acela de a călători, cu grijă, empatie și dăruire, prin poveștile de viață ale oamenilor, cu scopul de a-i sprijini în a-și găsi propriul ”mai bine”. 
Când ?
17 septembrie, ora 11:00
Durată: 4 ore
Cost: 250 Lei
Unde?
București, Bulevardul Unirii, nr 70
Locurile sunt limitate la 6-8 participanți, așa că, dacă acest atelier este potrivit pentru tine, aștept cu drag să te înscrii accesând formularul de mai jos:
Te aștept cu drag să vedem cum sună puterea lui NU! 😊

Voteaza acest Articol

"CUM SĂ SPUN NU?" 0 (0 votes)