Sari la conținut

Despre a fi specialist

despre a fi specialist optimizata

De fiecare dată când vin lângă acest mic pârâu, îmi amintesc de prima mea drumeție pe munte. O drumeție în care nu eram deloc complet echipată. Ba chiar îmi luasem niște pantaloni și un rucsac care nu aveau treabă cu drumețiile montane Dar, ușor ușor, tot experimentând, am învățat să mă echipez din ce în ce mai mai bine.

Așa simt că e și în profesia asta. Pleci la drum fără „echipament” complet (doar cu formarea de bază), dar curiozitatea, dorința și nevoia de evoluție te mână să le cauți pe drum, prin formare profesională continuă și lucrul terapeutic cu sine. Dar chiar și așa, nu ești niciodată „echipat” complet. Mereu ai de învățat, de lucrat, de îmbunătățit.

Discutam ieri cu un client despre o credință limitativă referitoare la titlul de „specialist”, despre faptul că a te intitula „specialist” înseamnă că nu ar mai trebui să te pregătești pentru ceva anume, de pildă, pentru o prezentare a unui subiect. Și că trebuie să poți să susții o prezentare fără să te pregătești deloc pentru ea. Doar ești specialist, nu? Trebuie să știi tot! Să nu te mai pregătești niciodată, pentru că, odată ajuns „specialist” totul este „în oase” și absolut orice informație îți vine automat.

Cândva, pe la începuturile mele profesionale, la fel ca el am căzut și eu pradă acestei credințe eronate, într-o lume în care se cultivă ideea că a fi specialist presupune a fi perfect, a le ști pe toate. Îmi amintesc că am suferit mult pe atunci din cauza acestei presiuni pe care o resimțeam. Dar ce bine că undeva, în profunzimea noastră, știm cu toții că nu e așa. Înveți continuu! Cu tine și cu alții!

Ce mai știu eu este că mereu aleg să mă las îndrumată de specialiști care învață continuu și care lucrează cu sine continuu.

Dacă îți auzi psihologul că merge și el la psiholog, să te bucuri. Înseamnă că a înțeles că, dincolo de a fi un psiholog format, trebuie să fie și un psiholog lucrat. Să fie capabil să se întâlnească cu sine în toate ipostazele vieții lui, ca mai apoi să poată să se întâlnească cu tine în procesul tău terapeutic.

Te las azi cu iubirea naturii, care simt că învață permanent cum să se adapteze vremii!

Să ai o zi cu lumină care te crește!