Sari la conținut

Despre puterea consilierului școlar

De când am lăsat în urmă rolul meu de consilier școlar, am ales să lucrez mai puțin cu copiii. Pentru o perioadă simt să iau o pauză. Nu am renunțat, totuși, la lucrul cu propriul copil interior, care este extrem de important și necesar pentru a putea relaționa și lucra eficient cu copiii.

Deși suntem departe pentru o vreme, iubesc copiii și lucrul cu ei, iar munca din școală simt că mi-a rămas în „oase”.

În ultima vreme m-au tot „zgâriat” pe ureche comentarii referitoare la munca consilierului școlar, așa că mi-am luat timp astăzi ca să vorbesc puțin despre ea și despre cât de importantă este. Nu mi-aș fi imaginat niciodată că voi ajunge să vorbesc și să susțin atât de mult activitatea consilierului școlar. Și, adevărul e că, dintre toate practicile pe care le-am făcut până acum, pentru mine acest rol a fost cel mai greu. Cu experiențe de creștere extrem de valoroase profesional și personal, dar greu.

Pe parcursul activității mele, dar și după ce am încheiat-o, au fost oameni care s-au arătat surprinși de faptul că AVEAM MULT DE LUCRU. Cel mai mult m-a zgâriat pe ureche întrebarea asta: „Ce aveai atât de mult de muncă acolo?” O parte din mine se înfuria, pentru că știam cât alergam toată ziua, dar o altă parte lăsa loc pentru a asculta povestea oamenilor în relație cu consilierul școlar, care îmi oferea o viziune mai amplă referitoare la funcționarea rolului său în sistem, în special în cel de stat. Deseori am auzit „consilierul școlii nu făcea nimic”. Și același lucru l-aș fi spus și eu când mergeam la școală, pentru că rareori sau deloc îl vedeam. Desigur, la acea vreme relația oamenilor cu munca psihologului nu era una care să atragă atenția. Pe atunci nu m-am întrebat niciodată de ce. Dar ajungând eu însămi să îl practic, am descoperit cât de solicitant este și cât de puțin poate părea că se vede din munca lui când, de fapt, el nu mai știe cum să își gestioneze timpul ca să răspundă solicitărilor.

Mii de ore de consiliere individuală cu copii, adolescenți, profesori, sesiuni de consiliere parentală, activități de grup pe infinite teme din programa școlară, gestionare de sute de probleme apărute în grupuri, mediere de conflicte etc. Mi se întâmpla deseori să răspund la o solicitare pe o problemă și nici nu apucam să o „diger”, să încep să mă ocup de ea, că imediat urma alta. Și alta. Și alta. Și tot așa se derula aproape fiecare zi. Telefonul suna continuu, ziceam eu „ca la centrală”. Munceam multe ore pe zi, deseori și peste program pentru că nu apucam să-mi termin din activități. Și atunci eram 2 consilieri școlari la aproximativ 600 de copii. În sistemul de stat (și o spun cu durere când o spun) este 1 consilier la peste 1000 de copii. Unul singur! Și nu cu 8 ore pe zi, ci cu jumătate de normă. Timp în care trebuie să facă toate acele lucruri pe care noi, 2 consilieri școlari, le aveam de făcut cu 8 ore pe zi și cu un număr de copii la jumătate. Din experiență vă spun că este IMPOSIBIL.

Sigur că în orice profesie sunt și persoane care nu își fac munca onorabil, însă de-a lungul timpului am cunoscut mulți consilieri școlari foarte bine pregătiți, care se implicau și care mi-au fost mentori. Și le sunt recunoscătoare pentru tot ceea ce am învățat de la ei. Am participat la cursuri și workshop-uri unde am văzut consilieri școlari doritori să se implice, chiar dacă nu aveau susținerea sistemului. Am văzut consilieri școlari care au crezut că schimbarea vine și odată cu ei. Și eu, la rândul meu, am crezut și cred că schimbarea vine și cu mine. Cu viziunea mea, cu implicarea mea… Motiv pentru care m-am străduit mereu să duc practica consilierului școlar la un nivel înalt și oricine ar vrea vreodată să mă convingă că este altfel, nu va reuși. Onorez munca consilierului școlar și spun asta fără să clipesc.

Mi s-a mai zis și replica asta: „da, dar e altceva la privat!” Ei bine, indiferent de mediu, probleme sunt peste tot. Iar dacă vrei să lași urme bune în urma ta, o poți face oriunde. Important e să crezi, să vrei și să continui să faci acel lucru în care crezi în fiecare zi.

Este o muncă constantă în care ești mereu la mijloc între diferite valori și perspective, credințe, mentalități, nevoi, nemulțumiri. Dar este o muncă ce merită, cu atât mai mult cu cât sunt din ce în ce mai mulți oameni care înțeleg acum că activitatea unui consilier școlar este importantă pentru binele copiilor și că mersul la psiholog nu mai este o rușine.

Imi doresc mult ca într-o zi, consilierea școlară, în special în sistemul de stat, să ajungă să fie prețuită așa cum merită!

Voteaza acest Articol

Despre puterea consilierului școlar 0 (0 votes)