Sari la conținut

Contează la ce spui DA

conteaza la ce spui da optimizata

Contează la ce spui DA, dar și mai mult contează la ce spui NU!

Am început să mă las învățată de călătoriile care tot vin către mine anul acesta, chiar fără să îmi fi propus. Vin spontan, iar eu le zic „da” cu o curiozitate copilărească, ce simt că nu mă părăsește niciodată.

Ce am descoperit din ultima călătorie este că a adus resemnificarea unei experiențe de viață, ca parte din procesul de vindecare lăuntrică.

Aud mulți oameni care spun că nu mai vizitează diverse locuri sau destinații ori care dezvoltă o aversiune față de anumite locuri. Și eu am fost una dintre acele persoane când mă gândeam la Cluj. „Nu am mai trecut pe acea stradă de atunci”, „Nu mai pot să merg în acel loc de atunci” sunt, de fapt, semne ale unor dureri sufletești, asociate cu experiențe neplăcute, nefericite, traumatice. Care necesită a fi vindecate.

Contează atât de mult la ce spui DA în călătoria ta, la fel de mult precum contează la ce spui NU. Și, după ani și ani, poate că nu mai poți să spui NU, în mod direct, unei experiențe ce a fost. Dar poți alege să spui ”nu vreau să mai las ca viața mea de acum să fie influențată de ceea ce a fost în trecut”.  Poți alege să spui DA unei noi experiențe, care să se potrivească felului în care ești azi, și nu felului în care erai sau te-ai comportat în trecut. Desigur, nu vorbesc aici de întoarcerea în locuri periculoase. De acolo e bine ca ai plecat și plecat să fii! Pentru siguranța și protecția ta. Vorbesc de acele locuri care, în absența semnificației subiective pe care am atribuit-o în urma experienței neplăcute sau nefericite, sunt niște locuri atât de frumoase, generoase și iubitoare pentru noi și cu noi. Sunt locuri care ne dăruiesc și cărora este nevoie să le acordăm semnificații noi, proaspete, în acord cu cine suntem noi în prezent.

După aproape 5 ani, am ales să zic DA Clujului și am descoperit cât de primăvăratic este, cât de generos, iubitor și înfloritor m-a primit în căutarea unor experiențe proaspete. A fost vindecător. Și cu resemnificare.

Despre tema resemnificării îmi place ce frumos și cuprinzător spune Ioana Stancu, psiholog și psihoterapeut, într-un articol de-al ei. Așa că vreau să te las azi cu această idee extrasă: ” Nu resemnificăm evenimente, fapte sau relații pentru că vechile semnificații nu erau bune, ci pentru că semnificațiile e necesar să ne reprezinte constant pe noi, așa cum suntem în prezent, nu așa cum eram și funcționam în trecut. Resemnifică evenimentele din trecutul tău în acord cu mintea și sufletul din prezent”.

Să îți fie zilele cu experiențe semnificative pentru cine ești tu astăzi!