Sari la conținut

Ne întalnim cu ce recunoaştem

Astăzi am primit flori. Neașteptat, dar cu drag, bucurie și recunoștință le-am lăsat să ajungă la mine. Sunt flori oferite de o clientă cu care lucrez, care mi-a spus: „Flori, ai un suflet bun!” Am zâmbit și mi-a fost limpede că, de fapt, ea s-a întâlnit cu ceea ce, fără să își dea seama, recunoaște: sufletul ei bun. Pentru că ”ne întâlnim cu ceea ce recunoaștem”. Dacă nu, „am da bună ziua și am merge mai departe”, așa cum spunea Diana Vasile, psiholog, psihoterapeut și președinte al ISTT (Institutul pentru Studiul și Tratamentul Traumei) într-un podcast pe care l-am ascultat cu ceva timp în urmă. Am rezonat cu ea, pentru că, probabil ai mai auzit asta, fiecare persoană este o oglindă a noastră, care reflectă ceea ce regăsim în interiorul nostru.

Am simțit că atât florile, cât și mesajul au venit cu un sens profund: să celebreze puterea relației. Puterea relației bune, pozitive, sănătose și hrănitoare pe care suntem capabili să o avem cu sinele nostru, dar și cu cei din jur. Am discutat cu clienta mea despre rolul și influența relației terapeutice asupra dezvoltării propriei relații cu sine și, ulterior, cu alții. Și a devenit și mai conștientă că dacă poate dezvolta o relație sănătoasă cu mine, atunci este capabilă să o facă și cu alți oameni. Am zâmbit. Și am stat în recunoștință pentru această conștientizare ca dar.

Pe măsură ce capăt mai multă experiență profesională, înțeleg și mai mult ceea ce profesorii spuneau cursanților la masterat: că în psihoterapie contează mult relația. Desigur, nu doar relația contează, sunt și alți factori, dar ea cântărește mult. Și ce realizez, din ce în ce mai mult, este nu doar că relația terapeutică are un rol semnificativ în procesul de vindecare și dezvoltare al omului, ci și că este un model de relație sănătoasă pe care acesta îl ia cu sine, fiind, apoi, capabil să dea naștere unor alte relații sănătoase. Cu sine și cu cei din jur. Pentru că, mai întâi, înveți să creezi o relație sănătoasă cu tine însuți, apoi cu ceilalți. Cum spunea tot Diana Vasile, „cine e capabil de relații sănătoase o face peste tot, cine nu, nu o face nicăieri!”

Închei cu recunoștință și cu îndemnul de a fi atent la cum îți sunt relațiile și cum ai vrea să le crești!