Sari la conținut

PUTEREA LUI ”NU POT”

Poate, ca și tine, și eu am crescut cu ideea că „Nu există NU POT, ci există NU VREAU!” Idee care m-a ajutat și susținut de-a lungul vieții, pentru că m-a motivat mereu să găsesc soluții la problemele mele, să nu renunț cu ușurință. Pe de altă parte, am avut momente în care această idee mi-a îngreunat mersul prin lume, forțându-mă să îmi depășesc prea mult limitele și, chiar, să renunț la nevoile mele, să îmi fac rău mie. Nu mă înțelege greșit, sunt de acord cu ideea de a ne depăși limitele, dar când depășirea lor presupune sacrificiul de sine și îți face rău, atunci este cazul să regândim felul în care facem lucrurile.

Să ne OPRIM suntem rar sau prea puțin învățați! Pentru că a ne opri este perceput ca RENUNTARE, deci egal EȘEC. Suntem învățați să REUȘIM mereu! ”Hai că poți mai mult!”, ”Dă-i înainte!”, ”Continuă!”, ”Nu te lăsa!”, ”Tu poți mai mult de atât!” sunt expresii cu două fațete: pe de o parte, pot încuraja mult, dar pe de altă parte pot și să îngreuneze mersul nostru atunci când avem nevoie să ne oprim, să ne analizăm, să vedem dacă direcția în care „ar trebui” să mergem chiar este și cea care ni se potrivește atunci, în acel moment. Crede-mă, așa de mult m-au ajutat expresiile de genul

”Flori, oprește-te!”, ”Flori, renunță dacă nu îți face bine!” la momentul potrivit. Aveam nevoie să fiu susținută și când renunțam, nu doar când reușeam.

Acum doi ani auzeam, pentru prima dată în viața mea, un om care vorbea despre ”Puterea lui NU POT”. Nu m-aș fi gândit niciodată că NU POT are și o putere. Era investit ca ceva negativ. Am ascultat cu sete și trebuie să îți spun că, de atunci, am schimbat multe perspective asupra putinței și neputinței mele. De pildă, am început să cer ajutor. Fără frică, fără vinovăție, fără să mai îmi fie teamă că voi rămâne datoare.

Tot de atunci, una din mantrele care sună puternic în capul meu este asta: ”Dacă mă ajută cineva nu înseamnă că am eșuat, ci înseamnă că nu sunt singură!”

Te las, pe scurt, cu ideile principale împărtășite în acest video (pe care te invit să îl asculți) de Diana Vasile , un psiholog și un psihoterapeut de la care eu învăț continuu:

  1. NU POT AȘA (dar pot altfel)
  2. NU POT PENTRU CĂ MĂ DOARE, PENTRU CĂ MI-E FRICĂ (am nevoie să fiu în formă bună cu mine, am nevoie să mă cunosc)
  3. NU POT SINGUR (am nevoie de relații semnificative, să am conexiuni bune și calitative cu oamenii).

Întregul video aici:

https://youtu.be/5zOqQj5TVQA?si=yLM3DyjO1Jx01qv5 pe care l-am reascultat și tot atât de liniștită ca atunci m-am simțit