Sari la conținut

Rolul terapiei de grup

Vreau să-ți spun că am început să simt gustul terapiei de grup când eram în facultate. Făcând o scurtă incursiune în trecut, mi-am dat seama că primul grup de dezvoltare personală la care am participat se numea chiar VOCEA. Și mi-am zis un mare „wooooow „! Pentru că nu mi s-a părut deloc întâmplător faptul că grupul de dezvoltare personală pentru adulți organizat și susținut de mine include același nume.

Mi-a plăcut mult ce am trăit atunci, în acel grup, în acel cadru de siguranță în care am putut să mă dezvălui și să cresc alături de ceilalți membri care exersau, la fel ca și mine, empatia, asertivitatea, curajul de a se exprima, capacitatea de comunicare, de a oferi sprijin. Inconștient, am ales acest nume pentru că acea experiență de creștere semnificativă a rămas cu mine.

Grupul este un spațiu incredibil de puternic de învățare socială. În grupuri și relații învățăm și exersăm empatia, compasiunea, gestionarea conflictelor, cooperarea, capacitatea de a pune limite, învățăm conectarea fizică și emoțională, învățăm să iubim și să fim iubiți.

Terapia de grup/grupul de dezvoltare personală este un loc potrivit pentru a fi mai conștient de cine ești, de cum îți sunt relațiile, de contribuția ta la mersul bun sau mai puțin bun al relațiilor, de rolul tău într-o relație etc. Acest lucru este posibil prin exerciții și activități, propuse de terapeut, ce provoacă activarea unor experiențe personale. Exprimate în grup, într-un mediu securizant, persoana poate învăța cum să le gestioneze mai bine în viața ei.

Ce am iubit eu cel mai mult în grupurile de dezvoltare personală a fost învățarea interpersonală și trăirea sentimentului că nu sunt singură cu problemele mele. Extrem de valoroase au fost și conștientizările pe care le aveam ascultând povestea altcuiva care poate semăna și cu povestea mea. Mă ajuta, de fiecare dată, să identific la mine câte un tipar greșit de relaționare, de a acționa, de gestionare a relațiilor și îmi dădea ocazia să învăț noi moduri de manifestare. De multe ori, mă ajuta să aud ce alegeri fac ceilalți pentru a se descurca cu problema când poate eu nu aveam claritate sau nu știam ce să fac cu problema mea. Motiv pentru care chiar cred că grupul este magic.

Să ai curaj să participi, cândva, la un grup de dezvoltare personală! Vei descoperi o putere a ta magnifică!